Varičele – kako se liječe, prenose i koliko traje inkubacija?

Varičele su boginje koje izaziva jedan tip herpes virusa. S obzirom na to da se on prenosi veoma lako, kapljično, putem pljuvačke i nosnog sekreta, kod djece predškolskog i školskog uzrasta koja borave u kolektivu često dolazi do masovnog zaražavanja.

Varičele su boginje koje izaziva jedan tip herpes virusa. S obzirom na to da se on prenosi veoma lako, kapljično, putem pljuvačke i nosnog sekreta, kod djece predškolskog i školskog uzrasta koja borave u kolektivu često dolazi do masovnog zaražavanja.

Poznate i pod nazivom ovčije boginje, varičele su prepoznatljive po svrabu i promjenama, tj. ospama na koži koje su često udružene sa povišenom tjelesnom temperaturom i malaksalošću. Pored temperature i svraba, na početku infekcije varičele mogu pratiti glavobolja i povraćanje. 

Inkubacija zavisi od više faktora i najčešće traje od nedjelju do mjesec dana. Dijete nije zarazno tokom cijelog perioda trajanja simptoma. Infekcija se može prenijeti nekoliko dana prije izbijanja ospi, kao i sve dok izlaze nove. Tek kada se sve boginje osuše, mogućnost infekcije prestaje. Zaraženi treba da bude u izolaciji, miruje i izbjegava boravak na suncu i fizički napor. 

Gdje se pojavljuju i kako izgledaju varičele?

Varičele se mogu pojaviti na svim djelovima tijela, na licu, tijelu, vlasištu, genitalijama, pa i tamo gdje se na prvi pogled ne vide, npr. u usnoj ili nosnoj duplji. Njihov izgled se tokom trajanja bolesti mijenja i prolazi kroz nekoliko faza. Na početku infekcije, mehurići su ispunjeni bistrom tečnošću, a dan ili dva kasnije, njihov sadržaj postaje zamućen i žućkast, pa podsjeća na gnoj. Nakon što puknu, stvara se krastica koja u posljednjoj fazi otpada. 

Jedan od simptoma karakterističnih za varičele svakako je svrab kože. Djeca i odrasli imaju izražen nagon za češanjem, što može dovesti do površinskog oštećenja kože. U slučaju da kroz oštećeni epitel u organizam uđu mikrobi, može nastati bakterijska infekcija. Ukoliko se koža inficira, potrebno je otići kod ljekara koji će prepisati neku lokalnu antibiotsku mast. Neliječena infekcija može dovesti do komplikacija, a neke od posljedica su ožiljci koje je kasnije veoma teško ukloniti. 

Kako se liječe varičele?

Lijek za varičele ne postoji. Bolest ima svoj tok i završava se onda kada sve postojeće kraste otpadnu, a nove boginje prestanu da izbijaju. Do tada, od pomoći mogu biti proizvodi koji će ublažiti svrab i lijekovi za snižavanje temperature, ukoliko je ona povišena. 

Nakon izbijanja, boginje se mogu mazati krečnim mlijekom ili prskati sprejom protiv iritacija. Ova sredstva ubrzaće njihovo isušivanje i smanjiti svrab. Pored toga, neka od njih hlade kožu, pružajući trenutno olakšanje.

Kada je reč o higijeni, varičele nijesu razlog da se izbjegava svakodnevno tuširanje. Duži boravak u vodi se ne preporučuje, ali dnevnu higijenu ne treba preskakati. Za nježno čišćenje kože najbolje je koristiti preparate blagog sastava koji je neće previše isušiti, kao što je La Roche-Posay Lipikar Kremasti gel za tuširanje. Mališanima je ponekad teško objasniti da ne treba da češu kožu, pa je primjena svega onoga što smanjuje svrab i više nego poželjna.

Da li su varičele opasne?

To zavisi od toga ko ih i u kom životnom periodu dobije. Kada su u pitanju bebe i djeca, varičele najčešće prolaze bez komplikacija, a svrab i povišena temperatura su najveći problemi koji se pojavljuju. Kod odraslih, varičele izazivaju izraženije simptome i češće dovode do komplikacija. 

S obzirom na to da virus koji ih izaziva može oštetiti fetus, varičele su posebno opasne za trudnice koje ih nijesu ranije preležale. Bez obzira na to u kom su trimestru, veoma je važno da trudnice ne dođu u kontakt sa zaraženima.

Iako same po sebi za većinu ne predstavljaju veliku opasnost, neposredno nakon preležanih boginja imunitet opada i osoba postaje podložnija brojnim infekcijama. Djeca koja idu u kolektiv posle boginja često dobijaju respiratorne infekcije, upalu sinusa i uha. Da bi se to spriječilo, važno je pojačati unos hranljivih materija i u ishranu uvesti što veći broj svježih namirnica. 

Pošto se varičele češće javljaju u zimskom periodu, kada je ponuda sezonskih namirnica manja, mogu se uvesti i neki suplementi za imunitet.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci