Tri-razloga-da-pocnete-da-koristite-kolagen

Tri razloga da počnete da koristite kolagen

Mnogi ga smatraju neizostavnim saveznikom njegovane kože, drugi ga cijene zbog blagotvornog uticaja na kosti i zglobove, a ima i onih kojima kolagen odgovara jer poboljšava kvalitet kose.

Kolagen je protein koji je prirodno prisutan u svim organima, pa čak i tamo gdje ga najmanje očekujemo. Ima ga u mišićima, kostima i zglobovima, ali i u zubima i rožnjači. Zbog brojnih benefita koje pruža organizmu, kolagen je sve prisutniji i kao sastojak kozmetičkih preparata i suplemenata. 

Postoje različite vrste kolagenih vlakana. Tip I su zbijenija vlakna prisutna u kostima, zubima, koži i vezivnom tkivu. Tip II su manje zbijena vlakna koja se nalaze u hrskavici i utiču na njenu strukturu. Tip III je karakterističan za arterije, mišiće i organe, kao i za različite slojeve kože. Kolagen tip IV nalazi se u koži i brojnim organima. 

Kome je potreban dodatni kolagen?

Ovaj protein može koristiti mnogima. S obzirom na to da povećava elastičnost i čvrstinu kože i umanjuje vidljivost bora, pogodan je za sve koji žele da ublaže posledice starenja.

Kolagena vlakna postoje u svim tkivima, a proizvodnja kolagena opada nakon 25. godine, što znači da se njegova količina postepeno smanjuje sa starenjem (oko 1,5% za godinu dana). Pored toga, UV zračenje, loša ishrana i duvanski dim ubrzavaju razgradnju kolagena koji naše tijelo samo sintetiše. S druge strane, namirnice koje obiluju cinkom, bakrom i vitaminima A i C podstiču sintezu kolagena i trebalo bi ih što češće konzumirati. 

Suplementi sa kolagenom mogu biti korisni i sportistima, kao i ljudima koji imaju oboljenja koštano-zglobnog sistema. Kolagen tip II doprinosi regeneraciji zglobne hrskavice koja je kod navedenih kategorija u velikoj mjeri istrošena. Postoje pretpostavke da kolagen tip III indirektno doprinosi povećanju mišićne mase, ali opsežnija istraživanja na tu temu još uvek nijesu sprovedena.

Bez obzira na to sa kojim se ciljem uzima, da bi kolagen pružio željeni efekat, njegova primjena treba da bude kontinuirana, u trajanju od najmanje tri mjeseca. Formule sa kolagenom često uključuju i druge korisne sastojke. Uglavnom je to vitamin C, antioksidans koji povećava apsorpciju kolagena i zato se često nalazi u dodacima ishrani. 

Kako izabrati najbolji suplement kolagena?

Za zdravlje kože, kose i noktiju, najbolje je koristiti kolagena vlakna tip I i III.

Kolagen čini hrskavice elastičnim i čvrstim, a ukoliko ga nema dovoljno, može se javiti bol i ukočenost.

Pored toga što se može naći u vidu dodataka ishrani, kolagen se može koristiti i kao topikalni preparat.

Bilo da tragate za sastojkom koji će poboljšati kvalitet vaše kože ili želite da umanjite bol u zglobovima, kolagen bi mogao da bude pravo rješenje. Kvalitetne suplemente i kozmetiku na bazi kolagena pronađite u BENU Apotekama.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci