Šta je skvalan i zašto je izuzetno važan za našu kožu?

Šta je Skvalan i zašto je izuzetno važan za našu kožu?

Možda niste sigurni ni da li je to poželjan ili nepoželjan sastojak kozmetičkih proizvoda? Kakvu razliku skriva jedno slovo u nazivu i šta je bolje koristiti? Bez obzira na to koji tip kože imate, važno je da vodite računa o tome da bude dobro hidrirana. Jedna od najčešćih grešaka onih sa masnom ili problematičnom kožom je to što misle da im krema nije potrebna i da će dodatno mackanje samo povećati problem koji imaju.

Skvalen ili skvalan?

Skvalen je prirodan produkt kože i jedan od sastojaka sebuma. Njegova uloga je višestruka, a najvažnije je to što hidrira i štiti kožu. Može biti i biljnog porijekla, a takav se uglavnom dobija iz šećerne trske i maslina. Što se tiče skvalena životinjskog porijekla, najviše ga ima u jetri ajkula. Iz etičkih razloga, životinjski skvalen se danas rijetko koristi.

Količina skvalena u ljudskom tijelu opada iz godine u godinu, pa koža postaje dehidrirana. Negdje oko tridesete, poželjno je početi sa korišćenjem proizvoda koji će nadoknaditi njegov deficit. Pošto koža više ne može da ga proizvede u dovoljnoj mjeri, od pomoći su kreme i losioni koji ga sadrže u vidu skvalana.

S obzirom na to da se njegova blagotvorna svojstva gube u kontaktu sa vazduhom, u kozmetici se skvalen najčešće zamjenjuje skvalanom. To je hidrogenizovana, stabilnija verzija skvalena i neizostavni je sastojak brojnih proizvoda za njegu lica i tijela. Iako je zapravo masnoća, ovaj sastojak reguliše lučenje sebuma, pa ga mogu koristiti čak i oni sa masnom kožom. Za razliku od drugih vrsta masnoće, skvalan neće zapušiti pore, zamastiti ni ulijepiti kožu, već samo povećati apsorpciju drugih korisnih supstanci koje se nalaze u nekom kozmetičkom proizvodu.

skin-1080

Ko može da koristi proizvode sa skvalanom?

Hidrirana koža je ujedno elastična, a kada na nju nanesete tanak film sa antibakterijskim djelovanjem, pomogli ste joj da se izbori sa različitim štetnim uticajima spoljašnje sredine. Sve navedene benefite obezbjediće skvalan. Primjeren je za sve tipove kože, a najprisutniji je u proizvodima za njegu suve. Posebno je važno da se koristi zimi, kada je napolju vjetrovito, a vazduh u prostorijama suv. Skvalan će sačuvati vlagu i zaštititi epitel od iritanasa poput hladnoće i zagađenja, a posebno su cijenjena njegova antioksidativna svojstva.

Za razliku od retinola koji se ne smije koristiti tokom sunčanih sati, skvalan se može nanijeti bilo kada. Podjednako je prikladan za jutarnju, dnevnu i večernju njegu, a koža ga brzo i lako upija. Pošto je po svom sastavu veoma sličan skvalenu, prirodnom produktu kože, skvalan ima izuzetno visoku podnošljivost. Upravo zato, može se koristiti i za njegu osjetljive i problematične kože. Reakcije i iritacije su moguće, ali su izuzetno rijetke. Skvalan se nalazi i u preparatima za njegu dječije kože.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci