Kod-atopijskog-dermatitisa,-adekvatna-njega-je-dio-terapije

Kod atopijskog dermatitisa, adekvatna njega je dio terapije

Pravilno odabrani preparati za svakodnevnu higijenu i njegu pomoći će Vašoj koži da lakše podnese simptome atopijskog dermatitisa, smanjiće svrab i iritacije – kao i nesanicu i nervozu koju ovi simptomi izazivaju.

Ako Vi ili Vaše dijete imate atopijski dermatitis, znate kakav je izazov držati simptome pod kontrolom.  Ovi izazovi podrazumjevaju produžavanje perioda kada su simptomi blagi ili odsutni, a nakon njihovog povratka, ublažavanje svraba, iritacija, nervoze i nemirnog sna.

Atopijski dermatitis treba da bude pod kontrolom dermatologa, a lijekove poput kortikosteroida ili antihistaminika možete koristiti na način na koji vam doktor preporuči.

Pored medikamentne terapije, svakodnevno njegovanje kože pravim proizvodima pomoći će vam da sačuvate i ojačate zaštitni hidrolipidni sloj kože, umirite upaljene regije i olakšate simptome atopijskog dermatitisa. Hidrolipidni sloj je zaštitni sloj na površini kože i često ćete naići i na termin ,,zaštitna barijera kože” ili ,,hidrolipidna barijera kože”. To je prirodna zaštita sastavljena od materija koje čuvaju vlagu, poput uree i masti koje sprječavaju isparavanje vode (lipidi). Osim ispravanja vode, očuvana barijera sprječava i prodor bakterija i alergena. 

Dobro formulisani preparati za higijenu i njegu često imitiraju prirodnu zaštitnu funkciju kože, kako bi ojačali i očuvali tu prirodnu barijeru. Dermokozmetičke kuće koje kreiraju te preparate koriste sva dostupna naučna saznanja, nove tehnologije i sastojke koji će pomoći zahtjevnoj atopičnoj koži. Ovi preparati nisu lijekovi, oni spadaju u dermokozmetiku, a pored osoba sa atopijskim dermatitisom mogu ih koristiti i svi oni koji imaju suvu i osjetljivu kožu.

Adekvatna njega, ukratko, podrazumeva veoma nježne proizvode za higijenu kojim nećete oštetiti zaštitne lipide sa kože i nanošenje emolijentnih dermokozmetičkih preparata najmanje jednom dnevno, a po potrebi i češće.

HIGIJENA: MLAKA VODA I ULJE ILI BLAGI GEL BEZ SAPUNA

Veoma je važno da izbegavate pretoplu vodu i dugotrajna tuširanja i kupke koje narušavaju prirodnu  zaštitnu barijeru kože. Ograničite tuširanje na nekoliko minuta dnevno i koristite mlaku vodu. Prilikom brisanja nemojte trljati kožu peškirom nego laganim tapkanjem pokupite sa nje ostatak vode.

Posebno pažljivo birajte preparate za higijenu. Oni moraju biti bez sapuna, jer sapuni odmašćuju kožu, a isušivanje se pojačava, dok se simptomi atopijskog dermatitisa mogu dodatno pogoršati. Nježni preparati za čiščenje i njegu kože čuvaju vlagu i potrebne masti, ali ne ugrožavaju mikrobiom kože (mikrobiom kože je skup mikroorganizama koji nastanjuje površinu kože i ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kože).

Preporučuje se korišćenje ulja za tuširanje ili kada simptomi nisu izraženi, korišćenje blagih gelova.

SVAKODNEVNA NJEGA: EMOLIJENTNA KREMA U BOGATOM SLOJU

Kreme i losioni za zaštitu suve kože – naći ćete ih i pod imenom ,,emolijentne” kreme, osim vlažećih i masnih supstanci koje pružaju podršku prirodnom hidrolipidnom filmu, treba da imaju i supstance koje imaju umirujuće djelovanje na kožu sa atopijskim dermatitisom. Veoma je važno i da budu lišeni poznatih potencijalno alergenih supstanci – odnosno da budu hipoalergene po sastavu.

I dok se topikalni lijekovi (to su lijekovi koji se nanose na kožu), koje propisuje doktor, nanose često samo na zone zahvaćene upalom, crvenilom, isušene i na iritirane zone kože – emolijentni preparati za njegu nanose se na cijelu površinu kože lica i tijela i to u dovoljno bogatom sloju da pruže adekvatnu zaštitu.

Preporučuje se da osobe sa atopijskim dermatitisom nanose emolijentne preparate najmanje jednom dnevno, a u slučaju potrebe koja se može javiti tokom zime kada se koža više isušuje ili tokom izraženijih atopijskih simptoma i više puta u toku dana, po potrebi.

Emolijentni preparati za njegu se koriste bez obzira na to da li trenutno koristite propisanu terapiju doktora ili ne. Ako koristite kortikosteroidnu kremu ili drugi lijek u vidu masti ili kreme, njega nanestite na regije koje su trenutno upaljene, crvene i perutaju se. Emolijentna njega se nanosi na zdravu kožu, odmah po nanošenju kortikosteroidnog preparata.

DODATNA NJEGA: UMIRENJE IRITACIJA I SVRABA

Osobe sa atopijskim dermatitisom dobro znaju da postoje dani kada njihovi simptomi miruju, ali i periodi kada se pogoršavaju.

Emolijentne kreme i uljane kupke preporučuju se kao kontinuirana, svakodnevna njega atopične kože –  bez obzira na to da li su simptomi manje ili više izraženi.

Ipak, kada dođe zimsko vrijeme koje zbog grijanja prostora doprinosi ubrzanom isušivanju kože ili tokom ljeta kada kožu isušuju UV zraci, njega može dodatno da se pojača. Takođe, postoje posebni preparati koji mogu da Vam pomognu prilikom izraženih simptoma, lezija na koži, svraba i iritacija.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci