Da li Centrum utiče na apetit?

PITANJE

Poštovani, da li CENTRUM vitamini za žene utiču na povećanje apetita? Hvala

ODGOVOR

Poštovana,

Kod inače zdravih i uhranjenih ljudi nije pokazano da dodatak bilo kojih vitamina utiče na apetit niti promjene u tjelesnoj masi.

Tradicionalno povezujemo vitamine B grupe sa uticajem na apetit i dobijanje na tjelesnoj masi, međutim čak i ovdje slika nije jednoznačna. Vitamini B grupe imaju puno različitih koristi i funkcija u organizmu – od metabolizma, preko funkcija nervnog sistema, zatim stvaranja crvenih krvnih zrnaca, do ljepote kože i kose. Osobe sa deficijencijom vitamina B1 (takođe se zove tiamin) imaju kao simptom nedostatka gubitak apetita.

Nadoknadom vitamina B1 u tom slučaju povećava se i apetit. Pošto nedostatak vitamina B1 uzrokuje probleme sa pamćenjem, simptome poput trnjenja i mravinjanja i smanjenje osjećaja u rukama i nogama, mišićnu slabost i tako dalje, ovaj deficit je uvijek potrebno liječiti. Srećom, danas je rijedak deficit vitamina B1 u razvijenom svijetu (može se javiti kod osoba koje konzumiraju mnogo alkohola jer metabolizam alkohola ‘troši’ vitamin B1 u organizmu, kao i kod osoba starije životne dobi).

Sa druge strane, kod normalno i prekomjerno uhranjenih, dodatak vitamina B1, B2 (riboflavin) i B3 (niacin) nije pokazao izražen efekat na dobijanje tjelesne mase, ali jeste pokazao efekat na smanjenje triglicerida i LDL (lošeg) holesterola i porast HDL (korisnog) holesterola u odnosu na kontrolnu grupu koja nije dobijala suplementaciju.

Takođe, rađene su studije u kojima su učesnici koji su uzimali multivitaminski preparat tokom korigovanog režima ishrane (odnosno dijete) prijavljivali manju žudnju za hranom.

Lično ne bih očekivala efekat na tjelesnu masu u bilo kom pravcu. Ukoliko je željeno dejstvo da se apetit pojača i osoba inače jede malo, dodatak vitamina i minerala u vidu suplementa pomoći će da se osoba zaštiti od nastanka nutritivnih deficita. Ukoliko osoba želi da smanji tjelesnu masu, dodatak multivitaminskog suplementa će dati antioksidativnu podršku organizmu (budući da prekomjeran unos prerađene hrane stvara proinflamatornu sredinu), a tokom redukcione dijete će osigurati bolji unos vitamina i minerala. Ukoliko samo želite pozitivan efekat na svoje zdravlje, bez promjena u telesnoj masi, dodatak multivitaminskog suplementa će dati podršku optimalnom funkcionisanju organizma, energiji koju imate tokom dana i ‘nadoknaditi’ eventualni manjak unosa ovih materija putem ishrane – naročito u periodu kada jedemo manje svježeg voća i povrća.

Centrum za žene sadrži sve neophodne vitamine i posebno prilagođenu dozu gvožđa i folne kisjeline, koja je ženama potrebna u većoj dozi u odnosu na muškarce.

Slobodno nam se obratite sa bilo kojom dilemom oko izbora najboljeg preparata za Vas.

Srdačan pozdrav.

Pogledajte jos pitanja na temu
Detoksacija i mršavljenje