Suva koža i sitan osip kod bebe

PITANJE

Mojoj bebi od 3 mjeseca je jako suva koža.
Ima kao neki mali osip kao opekotina šta mi preporučujete za kupanje ili mazanje hvala unaprijed.

ODGOVOR

Poštovana,

Suva koža praćena osipom vrlo često ukazuje na atopijski dermatitis koji se u posljednje vrijeme sve češće javlja kod beba u prvim mjesecima života.
Atopijski dermatitis predstavlja hronično oboljenje kože koje se karakteriše suvoćom, iritacijama, crvenilom i povremenim zapaljenjem. Kombinacija genetskih faktora i faktora spoljašnje sredine kao što su stres, alergeni, infekcije i zagađenje mogu dovesti do nastanka atopijskog dermatitisa. Suvoća kože se pogoršava tokom zime kada je vlažnost vazduha manja.

Suva koža uzrokuje svrab, a češanjem se oštećuje kožna barijera i stvara se pogodno tlo za razmnožavanje bakterija što stvara zapaljenje, produbljuje iritaciju i nastavlja začarani krug. Ključ za uspješno rješavanje ovog problema i držanje atopijskog dermatitisa pod kontrolom jeste adekvatna njega kože. Pored toga, možete koristiti i neku od tehnika za povećanje vlažnosti vazduha u prostorijama gdje beba boravi poput posuda sa vodom koje ćete staviti na radijatore ili peć.

Naša preporuka u kontinuitetu korišćenja jeste La Roche Posay Lipikar linija.

U slučaju pogoršanja ovih simptoma može se javiti potreba za lokalnom primjenom kortikosteroida i tada je potrebno da se javite Vašem pedijatru radi dobijanja adekvatne terapije.

Pogledajte jos pitanja na temu
Bebe