Alergija na ambroziju i trudnoća

PITANJE

Pozdrav,
Da li propomucil sprej za alergije mogu da koriste trudnice (5. mjesec trudnoće)?
I generalno šta je dozvoljeno protiv alergije na ambroziju u situaciji kada je baš neizdrživo podnositi simptome?

ODGOVOR

Poštovana,

Propomucil sprej za alergije kao ljekovite sastojke sadrži ekstrakt propolisa i N-acetilcistein, eukaliptus i timjan.

Da bismo Vam sa sigurnošću rekli da nešto možete da koristite u trudnoći, potrebno je da supstance budu klinički ispitane kod trudnica i da je pokazano da ne nose nikakvu štetu za bebu. U praksi, ovakvih ispitivanja je malo.
Iz tog razloga, ja Vam ne mogu savjetovati upotrebu Propomucil spreja kao stopostotno bezbjednog u trudnoći.
Upotreba propolisa (ukoliko majka nije alergična na pčelinje proizvode) i N-acetilcisteina se smatra bezbjednom, ali postoje sumnje da upotreba etarskih ulja može biti štetna.

U tretmanu alergije, ljekar Vam može odobriti kratkotrajnu upotrebu ljekova – antihistaminika u tabletama, kortikosteroidnih sprejeva za nos ili spreja/kapi za oči sa antihistaminikom. Na Vašem mjestu, posavjetovala bih se sa ljekarom – ginekologom ili otorinolaringologom.
Nije uvijek sve što je prirodno bezbjedno, ljekovi su bolje ispitani nego prirodni preparati.

Ono što možete da uradite sami, i  da kupite u apoteci – možete koristiti sprejeve morske vode poput Marisola za ispiranje sluzokože kako biste uklanjali mikroskopske čestice alergena iz vazduha sa sluzokože. Fizioloskim rastvorom možete da ispirate oči, ako imate i okularne simptome.

Alergijska reakcija nastaje kada alergeni prepoznaju ćelije imunog sistema (imamo ih u sluzokoži, u krvi, itd, one ‘patroliraju’ cijelim organizmom) i dalje signaliziraju lučenje različitih supstanci (prije svega histamina) koje u stvari izazivaju simptome alergije. Zbog toga je moguće alergiju kontrolisati smanjenjem kontakta alergena i sluzokože, odnosno otklanjanjem alergena ispiranjem morskom vodom ili fiziološkim rastvorom.

Srdačan pozdrav

Pogledajte jos pitanja na temu
Alergije