Zatvor kod djece

Zatvor kod djece – šta kada odlazak u toalet predstavlja problem

Problem otežanog pražnjenja crijeva većina ne pridaje previše pažnje, ali je za roditelje djece koja pate od zatvora to izvor svakodnevne brige i stresa.

Ako dijete ima manje od 3 stolice nedjeljno, smatra se da ima opstipaciju. Ona se, bez obzira na uzrast, manifestuje na neki od sljedećih načina: pražnjenje crijeva je nedovoljno često i otežano, dijete osjeća bol u donjem dijelu stomaka, stolica je promjenjene konzistencije, suva i tvrda, a ponekad se na njenoj površini mogu primjetiti sitni krvavi tragovi koji su posljedica analnih fisura. Pojedini pedijatri smatraju da ukoliko dijete ima stolicu barem jednom u 7 dana, a ne pokazuje znake nelagodnost niti da trpi bol, nema razloga za brigu. 

Šta izaziva zatvor kod djece?

U najvećem broju slučajeva, zatvor je samo posljedica neadekvatne i neredovne ishrane ili nedovoljnog unosa vode. Kada je riječ o ishrani, ona ima veoma veliku ulogu u tome kakva će biti stolica. Vlaknasta hrana potpomaže izbacivanje crevnog sadržaja i neophodan je segment pravilne ishrane. Osnova obroka treba da bude povrće (izuzimajući krompir), a poželjno je da dijete umjesto slatkog mlijeka svakodnevno pije jogurt ili kisjelo mlijeko. U zavisnosti od uzrasta, poželjne su užine od svježeg ili kuvanog voća, posebno kajsija, bundeve, suvih šljiva i bresaka. Unos vode mora biti odgovarajući, dok količina mlijeka, izuzimajući bebe, treba da bude ograničena. 

Ponekad je predugo zadržavanje stolice u crijevima rezultat djetetove želje da se bavi drugim stvarima. Ukoliko se igra ili radi nešto zabavno, odložiće potrebu da ode u toalet. Da do toga ne bi dolazilo, dijete treba naučiti da vršenje nužde ne odlaže, već da isprazni crijeva čim osjeti nagon za pražnjenjem. 

Odlaganje pražnjenja crijeva dovodi do isušivanja crijevnog sadržaja, a tvrda stolica vršenje velike nužde može učiniti bolnom. Ako dijete boravi u vrtiću, gdje se uslovi u velikoj mjeri razlikuju od onih koje ima kod kuće, može eskivirati odlazak u toalet sve do povratka kući. Pojedini mališani ne žele da ih nakon nužde briše vaspitač, pa su u stanju da pražnjenje crijeva odlažu i po pet ili više sati. Ukoliko je zbog tvrde stolice pražnjenje otežano i bolno, dijete mlađeg uzrasta odlazak u toalet može doživite kao nešto negativno. 

Normalan rad crijeva može biti poremećen uzimanjem određenih vrsta lijekova u dužem periodu, ali i alergijskom reakcijom na pojedine namirnice. Na otežano pražnjenje donekle utiče i genetika, pa se problem te vrste kod djece češće javlja u porodicama u kojima ga ima i neko od odraslih. 

Do poremećaja u radu crijeva može doći i onda kada dijete prolazi kroz neki izazovan period. Emocionalna reakcija na stresan događaj (polazak u vrtić, smrt bliske osobe, razvod roditelja) može uključiti probleme sa jelom i spavanjem, posebno ako je dijete suviše malo i ne umije da verbalizuje probleme koji ga opterećuju.

Pored ishrane, lijekova i emocionalnih uzroka, na zatvor utiče i fizička nekativnost. Nedovoljno kretanja u toku dana vodi ka usporenom metabolizmu koji utiče i na rad crijevnog sistema. Dijete treba podsticati da što više vremena provodi napolju, u igri i sportskim aktivnostima.

Proizvodi koji pomažu kod opstipacije 

Da bi se brže uspostavio normalan rad crijeva, mogu se koristiti probiotski proizvodi. Unošenje veće količine dobrih bakterija može podstaći peristaltiku crijeva i normalizovati rad digestivnog sistema.

Ponekad zatvor u dječijem uzastu može biti pokazatelj određenih zdravstvenih tegoba, ali se to dešava zaista rijetko. Ako i pored izmjenjenog režima ishrane i redovne fizičke aktivnosti ne dođe do normalizacije probave, treba se posavjetovati sa ljekarom. Ukoliko on procjeni da je to potrebno, djetetu se može dati laksativ ili klizma.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci