Sta ublazava mucnice u trudnoci

Šta ublažava mučnine u trudnoćI?

Jedan od prvih, dobro poznatih simptoma trudnoće svakako su jutarnje mučnine. Iako ima i trudnica koje će ova neprijatnost zaobići, svakako je znatno više onih koje će u prvom trimestru osjetiti mučninu i nagon za povraćanjem.

Trudnoća je period burnih psiho-fizičkih promjena tokom kojih se žena prilagođava novoj ulozi. To ponekad uključuje promjene raspoloženja, probleme sa nesanicom, manje ili veće tjelesne transformacije, kao i mučninu. Većina navedenih stvari je prolaznog karaktera i ne predstavlja realnu opasnost ni za majku ni za bebu. Mučnine u trudnoći su najčešće bezazlen simptom koji prolazi za nekoliko nedjelja. Ukoliko su praćene povraćanjem, mogu dovesti do iscrpljenosti, ali rijetko kad do ozbiljnijih problema. 

Šta izaziva mučninu?

Nelagodnost, pojačano lučenje pljuvačke, odbojnost prema hrani, bledilo i snižen krvni pritisak neke su od manifestacija mučnine u trudnoći. Različiti faktori utiču na to da li će se ona javiti ili ne. Mučnine su u velikoj mjeri posledica hormonskog disbalansa i povećanog lučenja određenih hormona (beta hCG, estrogen i progesteron). Kod blizanačkih i drugih višeplodnih trudnoća, količina hCG-a veća je nego kad je u pitanju jedna beba, pa su mučnine tada izraženije i mogu trajati duže.

Pad šećera u krvi ponekad se manifestuje upravo mučninom, tako da redovni obroci doprinose smanjenju njihovog intenziteta i učestalosti. Mnoge žene primjećuju da im se na početku trudnoće gade neke namirnice, pa čak i sam njihov miris, iako su ih ranije rado konzumirale. To je jedan od razloga zbog koga prestaju da piju kafu i jedu začinjenu hranu. 

Mučninu, pored ostalog, često izaziva miris duvana, luka, kuvane hrane, ali i jaki parfemi i kozmetika. Da bi se mogućnost reakcije svela na minimum, najbolje je izbjegavati sve proizvode koji intenzivno mirišu. Trudnica treba što više da boravi napolju, a ukoliko vremenski uslovi to ne dozvoljavaju, treba što češće provjetravati prostoriju u kojoj boravi. 

Kada je reč o mučninama u trudnoći, genetski faktor takođe nije zanemarljiv. Ukoliko je žena imala intenzivne jutarnje mučnine u trudnoći, veće su šanse da će ih imati i njene ćerke. Situaciju mogu pogoršati i migrenozni napadi, a trudnice sklone migrenama češće imaju i sklonost ka nauzeji i povraćanju.

Česta putovanja, stres i premor takođe su faktori rizika. Žene koje početak trudnoće provode radeći naporne fizičke poslove, zbog iscrpljenosti mogu imati izraženije mučnine. Ukoliko je trudnica anemična, pa po preporuci ljekara uzima gvožđe, moguće je da ono dodatno opterećuje digestivni sistem i doprinosi mučnini.

Koliko traju mučnine u trudnoći?

Mučnine najčešće počinju oko osme, a prestaju oko petnaeste nedjelje trudnoće. Njihov tačan intenzitet, učestalost i dužina trajanja ne mogu se tačno predvidjeti. 

Iako su tipične za jutarnji period, one se mogu javiti i u bilo koje drugo doba dana. Ponekad su praćene nagonom za povraćanjem, ali to nije uvijek slučaj. Ukoliko su mučnine toliko izražene da trudnica ne može da funkcioniše normalno, najbolje je da se posavjetuje sa svojim ginekologom.

Ljekarski savjet i pregled neophodni su ukoliko je povraćanje svakodnevno i učestalo (više od tri puta u toku dana). Tada se gubi velika količina tečnosti i elektrolita, a po pravilu dolazi i do smanjenja tjelesne mase. Ovo nije dobro ni za majku ni za bebu, tako da je potrebno što prije preduzeti određene korake. Ukoliko je neophodno, trudnica se može hospitalizovati, a stanje popraviti u bolnički uslovima, uz infuziju i odgovarajuću terapiju.

Povraćanje krvi ili iznenadna mučnina u drugom i trećem trimestru razlog su da se posjeti ljekarska ambulanta.

Kako smanjiti tegobe?

Kako bi izbjegle povećanje kilaže, neke žene u trudnoći jedu manje nego inače, što je potpuno pogrešno. Izgladnjivanje u trudnoći nema nikakvog smisla. Ako postoji problem sa težinom, nutricionista će napraviti plan ishrane prilagođen specifičnim potrebama trudnice. Obroci moraju biti redovni i koncipirani tako da obezbjede normalan rast i razvoj bebe, kao i neophodne hranljive materije za majku.

Umjesto manjeg broja obilnih obroka, preporučuje se veći broj obroka sa manjom količinom hrane. Isto važi i za konzumiranje vode – njen unos ne treba smanjivati, već rasporediti tako da se uzima češće, a manje. Đumbir, cimet i bademi mogu ublažiti mučninu, dok se začinjena hrana koja podstiče lučenje želudačne kisjeline ne preporučuje. Prohlađen čaj od nane ili đumbira blagotvorno djeluju na digestivni sistem, a mogu se koristiti i za ublažavanje mučnine, ali s njihovim korišćenjem ne treba pretjerivati.

Trudnica koja ima ustaljeni životni ritam osjećaće se bolje. Nedostatak odmora i sna su čest okidač za javljanje mučnina. Isto važi i za boravak i noćenje u zagušljivoj prostoriji. 

Simptome mogu olakšati akupunktura, akupresura, homeopatski preparati, vježbe istezanja i relaksacije, kao i nošenje narukvice protiv mučnine.

Smatra se da povećan unos vitamina B6 može ublažiti mučninu, a upravo je on jedan od sastojaka prenatalnih suplemenata.

Prenatalni suplementi

Fembion 1 sadrži folnu kisjelinu, neophodne vitamine i jod. Formulacija proizvoda je prilagođena ne samo ženama koje planiraju trudnoću, već i trudnicama do kraja trećeg mjeseca trudnoće. Vitamini B grupe, kao i vitamini C i E doprinose zdravom toku trudnoće i pravilnom razvoju ploda. Folna kisjelina sprječava defekt neuralne cijevi fetusa, dok jod umanjuje rizik od nastanka cerebralne paralize. Proizvod ne sadrži laktozu ni gluten, što ga čini pogodnim za ljude sklone alergijama.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci