njega-koze-u-trudnoci-najbolja-ulja-kreme-i-serumi

Njega kože u trudnoći – najbolja ulja, kreme i serumi

Da li je tokom drugog stanja potrebno promjeniti navike koje se tiču njege kože? Koje preparate ne treba koristiti, a koji su bezbjedni za upotrebu i u trudnoći?

Već od saznanja da u njihovom tijelu kuca novi život, mnoge žene zapitaju se u kojoj će mjeri ono što nanose na svoju kožu uticati na bebu. Kozmetika za trudnice treba da prođe kroz opsežna ispitivanja kojima se potvrđuje ne samo njena efikasnost, već i bezbjednost. Koža je naš najveći organ i njena uloga je višestruka, a pored vidljivog, površinskog sloja, obuhvata i dublje strukture. 

Jedna od dominantnih osobina kože je sposobnost apsorpcije onog što se na nju nanosi. Bez obzira na to da li su supstance koje sadrži neki kozmetički proizvod korisne ili ne, koža će ih upiti. Na agresivne sastojke koža može odreagovati crvenilom, svrabom ili perutanjem. Reakcija će postojati i u dubljim slojevima dermisa, onim koje ne možemo vidjeti.

Začepljenje ili upala žljezdanog kanala, kao i dehidratacija koja olakšava prodor mikroba spadaju u neke od posljedica do kojih dolazi upotrebom neadekvatne kozmetike. Sa druge strane, dobro formulisani preparati mogu povećati elastičnost kože, regulisati lučenje sebuma i obezbjediti koži potrebnu količinu vlažnosti.

U trudnoći se koža mijenja ne samo zbog promjene nivoa hormona, već i zbog fizičkih faktora. Rast bebe u stomaku, promjena oblika i veličine grudi, kao i povećanje tjelesne težine dovešće do intenzivnog rastezanja kože, što može dovesti do njenog pucanja i stvaranja strija.     

Ulja za njegu kože u trudnoći

Ulje protiv strija može se nanositi tamo gdje je to potrebno – na stomak, bokove, grudi, zadnjicu. Na kožu se stavlja nježnim pokretima, blagim utrljavanjem. Ne treba ga nanositi na bradavice niti na ranu od carskog reza. Ulje sadrži esencijalne masne kisjeline koje čuvaju zaštitni, hidrolipidni sloj kože, sprječavajući oštećenja i ožiljke.

Kreme, melemi i druga kozmetika za trudnice 

Pored gelova, postoje i druge kategorije proizvoda namjenjenih njezi kože u trudnoći.

Pojedine sastojke kozmetičkih proizvoda u trudnoći treba izbjegavati. Pored ostalih, tu spadaju oksibenzon (oxybenzone) koji se nalazi u kremama sa UV zaštitom, retinol i njegovi derivati koji su čest sastojak krema protiv bora i akni, kao i salicilna kisjelina.

Ukoliko nijeste sigurni da li je preparat koji koristite bezbjedan u trudnoći, potražite odgovor kod onih koji ga znaju. BENU farmaceuti su tu da vam pomognu, a sve što treba da uradite je da pošaljete upit putem besplatnog onlajn formulara. Odgovor na pitanje očekujte u svom inboksu, u najkraćem roku.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci