Ljekovi-i-dojenje-sta-je-bezbjedno

Ljekovi i dojenje – šta je bezbjedno?

Koliko puta ste se zabrinuli i zapitali da li će lijek koji popijete uticati na bebu koju dojite? Da li prednosti korišćenja nekog medikamenta prevazilaze potencijalne rizike za majku i dijete sada će, putem jasnih smjernica, moći da procjene odabrani farmaceuti.

Da li dojenje i ljekovi idu zajedno?

Savjetovanjem o bezbjednoj primjeni ljekova u periodu dojenja farmaceuti doprinose podizanju svijesti o dojenju kao najboljem načinu ishrane za bebe, ali i za mame, u smislu koristi koje dojenje nosi po njihovo zdravlje. Osim toga, farmaceuti kao stručnjaci za lijek su tu da pomognu mamama da reše zdravstvene tegobe na pravilan način, obezbjeđujući im pouzdane, tačne i blagovremene informacije o lijeku ili dodacima ishrani.

Ideja da se kroz stručno savjetovanje pruži podrška dojiljama da bezbjedno nastave sa dojenjem tokom terapije javila se tokom pandemije COVID-19. Prema riječima nekih od učesnika projekta, u tom periodu povećana je potrošnja lijekova upravo u ovoj populaciji. Pored toga, uočeno je da se granica rađanja pomjera i da se žene sve kasnije odlučuju na majčinstvo. Kod starijih porodilja se češće javljaju različite akutne i hronične bolesti i stanja. Obučeni farmaceuti su tu da procjene da li je tokom korišćenja određenih lijekova bezbjedno da majka doji. 

S obzirom na to da je veliki broj lijekova kompatibilan sa dojenjem, savjeti farmaceuta o bezbjednoj primjeni terapije tokom dojenja bi trebalo da ohrabre mame da koriste terapiju kada je ona neophodna, kao i da nastave dojenje ukoliko su na terapiji.

Mnoge mame odustaju od dojenja bojeći se da će uzimanjem lijekova naškoditi bebi. Svakako da se određena količina unijetih supstanci izlučuje putem mlijeka i dospjeva u bebin organizam, ali farmaceuti su tu da procjene da li ta količina predstavlja realnu opasnost ili ne. Pored savjeta u vezi sa lijekovima, farmaceuti su tu da ukažu na moguć uticaj suplemenata, vakcina, kao i tradicionalnih biljnih lijekova na bebu koja pije majčino mlijeko.

Kome se obratiti za savjet?

Kada je reč o bezbjednoj primjeni lijekova tokom dojenja, BENU apoteke su pravo mjesto za dobijanje tačnih i preciznih informacija. Savjeti u vezi sa tom temom trenutno se mogu dobiti u 35 apoteka širom Crne Gore, a njihov spisak pogledajte ovdje

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci