Kada je dete spremno za odvikavanje od pelena
Iako izrađene od pristupačnih materijala, pelene spadaju u jednu od većih mjesečnih stavki kada je u pitanju njega i higijena djece. Troše se na dnevnom nivou, i danju i noću, pa roditelji jedva dočekaju trenutak da dete sazri kako bi umesto pelena počelo da koristi tutu.

Odvikavanje od pelena je za neke mališane jednostavno i lako, a ima i onih kojima taj proces predstavlja problem. Sa odvikavanjem treba početi tek kada je dijete dovoljno zrelo da može da kontroliše aktivnost svojih crijeva. Do tada, svaki pokušaj prisiljavanja, ucjene ili podmićivanja biće osuđen na neuspjeh. Imajući u vidu to da se svako razvija i napreduje svojim tempom, idealno vrijeme za skidanje pelena jednostavno ne postoji. Pa ipak, najveći broj djece je za to sposoban oko druge godine.

Ukoliko u svom okruženju imate mnogo ljudi koji imaju djecu sličnog uzrasta, možda ćete biti pod dodatnim pritiskom da cijeli proces sprovedete što prije. Zapitkivanje da li je dijete konačno počelo da koristi tutu stresno je i za mališana i za njegovu porodicu. Međutim, korišćenje pelena ne mora značiti da je dijete razmaženo ili lijeno. Možda samo trenutno nema kapacitet da savlada novu vještinu. Kada bude zrelo, postići će cilj. Možda za mjesec dana, a možda za pola godine. 

Kako znati da je dijete dovoljno zrelo da koristi tutu?

Bebe i manja djeca spontano obavljaju malu i veliku nuždu, ne povezujući je sa sopstvenom aktivnošću. Oni vide da je pelena puna, ali to ne povezuju sa radom sopstvenih stomačića. U nekom trenutku, dijete počinje da uočava uzročno-posledičnu povezanost između tih stvari i zna da sadržaj pelene zavisi od njega. To, ipak, još uvijek ne znači da je spremno za skidanje pelena.

Neophodno je da mališan nauči da prepozna signal da su bešika ili crijeva puna i da sjedne na tutu prije nego što izvrši nuždu. Tek kada bude dovoljno zreo da to razumije, moći će uspješno da savlada odvikavanje od pelena. Insistiranje da uradi nešto što ne može, u djetetu može izazvati osjećaj stida, bijes i inat. Time se stvara kontraefekat i prolongira prelazak na korišćenje tute.

Postoji više znakova koji ukazuju na djetetovu spremnost da počne sa korišćenjem tute. Jedan od njih je to da ostaje suvo dva ili više sati u toku dana. Ukoliko zainteresovano gleda tutu, želi da sjedi na njoj ili pokušava da se popne na wc-šolju, pokušajte sa odvikavanjem. To možete probati i onda kada vuče pelene nastojeći da ih skine ili gadljivo posmatra uprljanu pelenu koju ste upravo promijenili.

Uzrast nije ni jedini ni najvažniji faktor koji određuje da li dijete treba i može da skine pelene. Neko će to moći sa godinu dana, a neko drugi će isto uspjeti sa tri ili četiri. Bez obzira na to u koju grupu spada vaše dijete, to treba da prihvatite kao činjenicu koja nije razlog za frustriranje.

Proizvod u fokusu

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preporučeni članci